Autor Wątek: Pyszne i proste od Sci  (Przeczytany 2444 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline scintilla

  • Kreatywna
  • *****
  • Wiadomości: 410
  • Płeć: Kobieta
  • Panna nikt
Pyszne i proste od Sci
« dnia: Marzec 03, 2011, 14:07:40 »
Fajnie, że jest dział kulinaria. Lubię gotować, a najbardziej lubię improwizować. Tu wpiszę kilka fajnych przepisów, na rzeczy, które zawsze wychodzą i wszystkim smakuje.

Risotto domowe:
Jakiekolwiek warzywa, to co macie w domku, np cukinia, papryka pomidory cebula, pieczarki, albo mrożone warzywa na patelnię.
Trochę jakiejś kiełbasy lub wędliny, kroicie w kostkę, podsmażacie na patelni razem z cebulką, dodajecie resztę warzyw, podsmażacie.
Trochę ryżu, nie powiem wam ile bo zawsze robię na oko. Więc żeby ryż wam się nie sklejał, to najpierw go spłuczcie, jak wyschnie wsypujecie na patelnię do warzyw UWAGA: nie gotować ryżu. Przez chwilę ryż się podsmaży. W międzyczasie robicie sobie bulion w oddzielnym garnku, może być ze zwykłej kostki rosołowej. Podlewacie tym bulionem ryż z warzywami co jakiś czas i mieszacie. Nie wlewajcie od razu całego bulionu, bo ryż zamiast się dusić się ugotuje i wyjdzie papka. Podlewacie bulion i kiedy ryż zrobi się miękki risotto jest gotowe :)
Risotto róbcie na patelni bo w garnku to się wam przyklei do dna.

Może niejasno to opisałam, ale nie mam na to konkretnego przepisu, po prostu ja zawsze tak robię. Jak będą pytania to odpowiem chętnie na wszystkie.

Satori

  • Gość
Odp: Pyszne i proste od Sci
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 04, 2011, 10:31:23 »
Uwielbiam takie wlasnie "swojskie", improwizowane risotto...zawsze robie z tego, co akurat mam, najczesciej jednak warzywa na patelnie. Zamiast kielbasy lub wedliny dodaje pokrojona w kostke piers z kurczaka. Z tym, ze ja jednak gotuje ryz i dodaje prawie ze na samym koncu. Oczywiscie splukany po ugotowaniu zimna woda. Nie robie bulionu - dzieki temu ryz nie jest rozgotowany (bo wczesniej ugotowany, wiec przy bulionie moglby sie rozgotowac) i potrawa jest dosc "sucha" - nic sie nie klei. Cebula i pieczarki - obowiazkowo. Bardzo pasuje do tego curry - ladnie wyglada (ciemno-zolty kolor) i smakuje. <szef> <jedzenie>

Offline scintilla

  • Kreatywna
  • *****
  • Wiadomości: 410
  • Płeć: Kobieta
  • Panna nikt
Odp: Pyszne i proste od Sci
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 04, 2011, 10:33:14 »
czyli bardzo podobnie :) nie ma to jak improwizacja, co do ryżu to jak się podlewa bulion bardzo stopniowo to ryż się nie rozgotowuje, i nasiąka powoli tym bulionem i smakiem tych warzyw.

Satori

  • Gość
Odp: Pyszne i proste od Sci
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 10, 2011, 22:27:45 »
Musze sprobowac z tym bulionem...A jak go sie robi (nie wiem, nigdy nie robilem)? Wystarczy wrzucic kostke do wody, jesli tak to ile tej wody?

<szef>

Offline scintilla

  • Kreatywna
  • *****
  • Wiadomości: 410
  • Płeć: Kobieta
  • Panna nikt
Odp: Pyszne i proste od Sci
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 11, 2011, 07:06:47 »
najprostsza rzecz na świecie, może to być zwykły bulion z kostki rosołowej i tu już sobie wybierasz jaki, po prostu gotujesz trochę wody w oddzielnym rondelku, wrzucasz rosołek i już masz bulion do podlewania

Satori

  • Gość
Odp: Pyszne i proste od Sci
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 11, 2011, 07:12:34 »
Aha, dzieki :) Bo ja dzisiaj przygotowuje fobikom Risotto ala Satori  8)

<szef>

Offline scintilla

  • Kreatywna
  • *****
  • Wiadomości: 410
  • Płeć: Kobieta
  • Panna nikt
Odp: Pyszne i proste od Sci
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 11, 2011, 07:13:47 »
ja potem wrzucę przepis na placuszki z kurczaka ala sci, trochę z nimi więcej pracy, ale pycha :)

Satori

  • Gość
Odp: Pyszne i proste od Sci
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 11, 2011, 07:24:31 »
Przygotujesz nam? ;) Zapowiada sie niezle...
Ja wczoraj rozsylalem swoje danie na privy hehehe
Troche zostalo tego spaghetti, moze sie poczestujesz? ;)

<szef>

Offline scintilla

  • Kreatywna
  • *****
  • Wiadomości: 410
  • Płeć: Kobieta
  • Panna nikt
Odp: Pyszne i proste od Sci
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 11, 2011, 07:35:57 »
Ok, ale to jutro, bo jutro będę miała wolną kuchnię, będę sama w domku, strasznie nie lubię jak mi ktoś patrzy na ręce

Satori

  • Gość
Odp: Pyszne i proste od Sci
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 11, 2011, 07:47:57 »
...strasznie nie lubię jak mi ktoś patrzy na ręce

Yhhh niecierpie tego: ile ty oleju lejesz...zmniejsz ogien...zobacz przypala sie...wylacz juz ten palnik... hehehe jakbym ja nie umial gotowac :)

<szef>

Offline Lon

  • V.I.P
  • *****
  • Wiadomości: 4351
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Pyszne i proste od Sci
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 11, 2011, 11:58:34 »
Sci, cho do Poznania to zostaniesz moją żoną <shy> Będziesz mi gotowała obiadki <glupek2>

Offline Chi

  • Profesor
  • ******
  • Miejsce pobytu: Nigdziebądź
  • Wiadomości: 1607
  • Płeć: Kobieta
  • Sprzedawca marzeń
Odp: Pyszne i proste od Sci
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 28, 2011, 22:38:56 »
Risotto  <lovely> Też uwielbiam takie z byle czym i byle jak, najlepsiejsze jest  <nihil>
fundacjamaja.pl

Offline scintilla

  • Kreatywna
  • *****
  • Wiadomości: 410
  • Płeć: Kobieta
  • Panna nikt
Odp: Pyszne i proste od Sci
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 09, 2011, 13:09:32 »
Cebulowe placuszki z płatków owsianych
Właśnie wykombinowałam przepis na nową szybką i smaczną przekąskę
Oto przepis:
3 jajka
Trochę płatków owsianych, gdzieś trzy cztery garście
jakaś kiełbaska lub parówka, lub co tam macie
dwie małe cebulki pokroje w kostkę
dwie lub trzy łyżki mąki pszennej
przyprawy wg uznania

Kiełbaskę kroimy w malutką kostkę, to samo z cebulką
Wbijamy do miseczki trzy jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy płatki owsiane, mąkę, kiełbaskę, przyprawy, wszystko mieszamy, smażymy placki na wolnym ogniu do złoto brązowego koloru. Całość zajmuje  ok. 15 min.
Smacznego życzę :) właśnie je pałaszuję

Offline Isa

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 51
Odp: Pyszne i proste od Sci
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 01, 2012, 18:53:20 »
Muszę wypróbować bo zapowiada się ciekawie :)